Tips om te besparen op je verwarming

Tips om te besparen op je verwarming

Zet je thermostaat 1 graadje lager en bespaar 7 %

De gemakkelijkste tip: verwarm jezelf met een extra laagje kleren en zet de verwarming 1 graad lager gedurende de volledige dag. Dit zorgt meteen voor een besparing van 7 % op de energiefactuur!

Stel de kamertemperatuur individueel af per kamer. De gewenste temperatuur is vanzelfsprekend verschillend per kamer. Stel daarom de verwarming individueel af per kamer. De gemiddelde temperatuur voor de woonkamer bedraagt 20°C. Om te slapen hoeft dit maar 15-16°C te zijn. Bij gebruik van de badkamer hebben we het graag allemaal iets warmer. De ideale temperatuur ligt hier rond de 23°C. De individuele warmteregelaars op elke verwarming zijn meestal in te stellen met 5 standen. Deze komen overeen met:

Stand 1: 12°C
Stand 2: 16°C
Stand 3: 20°C
Stand 4: 24°C
Stand 5: 28°C

's Nachts zet je de verwarming beter niet volledig uit. Anders verbruik je immers 's ochtends extra veel energie om je ruimtes weer op te warmen.

Isoleer je leidingen

Net zoals je zelf een extra trui kunt dragen, is het ook interessant je warmwaterleidingen lekker in te pakken. Deze verliezen namelijk onderweg heel wat warmte waardoor onnodig energie wordt verspild. Ga aan de slag met een aantal isolatiebuizen uit de doe-het-zelfzaak en bespaar meteen heel wat energie. Een isolatiemantel uit polyethyleen kost slechts enkele tientallen euro's en heb je na een aantal maanden al terugverdiend via je energiefactuur.

Vergeet niet te verluchten

Droge lucht is gemakkelijker op te warmen dan vochtige lucht. Geen goed ventilatiesysteem? Zet 's ochtends een half uurtje het raam open.

Hoewel het goed is om je huis te verluchten, moet je er wel voor zorgen dat de tocht niet door de kleine spleten langs het venster naar binnen kan. Probeer die zo goed mogelijk te dichten. Daarnaast zorgt het gebruik van gordijnen en (rol)luiken voor een energiebesparing van 5 % door hun isolerend effect.

Onderhoud je verwarmingsinstallatie

Elke gebruiker van een centrale verwarmingsketel is wettelijk verplicht periodiek onderhoud te laten uitvoeren door een erkende vakman. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van een aantal variabelen zoals het type brandstof, vermogen en de regio waar je woont.
Meer weten over deze regelgeving? Op de verwarmingswegwijzer van de Vlaamse Overheid vind je meer informatie.

Een goed onderhouden verwarmingsketel zorgt voor een hoger rendement en verbruikt dus minder brandstof. Bovendien pak je preventief je installatie aan waardoor minder grote herstellingskosten nodig zullen zijn. Een slecht onderhouden toestel moet immers sneller hersteld of vervangen worden.

(bron Baloise)


www.fibam.com maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u expliciet akkoord met het gebruik van deze cookies.